Aki Nummela on yksi Helsinki Half Marathonin sekä tapahtuma- ja valmennuspalveluita tarjoavan Runner’s High:n perustajista sekä Runner’s High:n nykyinen päävalmentaja ja valmennuspäällikkö. Akin oma tausta lajin parista vie 80-luvun loppuun kun hän neljävuotiaana eksyi yleisurheilukoulun pariin. Siitä käynnistyi edelleen yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen jatkuva into lajia kohtaan. Akin päälaji on maraton, jonne hän päätyi juostuaan pitkään päälajeinaan kansallisella kärkitasolla keskimatkoja sekä 3000 metrin esteitä. Maratonilla vuonna 2018 Valenciassa juostu ennätys 2:17:57 on yksi kovimmista suomalaisten noteerauksista viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Mielenkiintoisena knoppina on pakko mainita kun Tapanin esittelytekstissä mainittiin hänen vuonna 1995 juoksema kymmenenvuotiaiden 800 metrin Suomen ennätys, niin olin tuossa kilpailussa kakkonen. Tosin en laske edes kiritappioksi kun ero taisi olla jotain seitsemän sekunnin luokkaa.

Vuonna 2011 Aki valmistui Missouri Southern State Universitysta ja on siitä lähtien työskennellyt vain Runner’s High:n tapahtumien ja palveluiden parissa. Kymmenen vuoden pätkällä hommia on riittänyt ja työnkuva on vuosien mittaa yrittäjille tyypillisesti elänyt paljon. 

– Työni pääpainopiste on tällä hetkellä Runner’s High:n valmennuspalveluiden puolella, mutta tietenkin olen tapahtumissa mukana yleensä ainakin tapahtumapäivänä. Koen olevani ns. yleismies eli tunnen käytännössä esimerkiksi kaikki Helsinki Half Marathonin osa-alueet sen verran hyvin että olen valmis hyppäämään rooliin kuin rooliin jos sitä vaaditaan tai tulee yllättäviä asioita joihin pitää reagoida. Alkuaikoina vastuullani oli paljon myös tapahtumissa. Esimerkiksi Helsinki Half Marathonin maalialue ja alueen eri osien toimiminen. Maalihuolto, tavarasäilö, yhteistyökumppanit, jänikset ja niin edelleen. Paljon oli puuhaa ja yönet vähissä, mutta olipahan afterruneilla sitten aina todellinen voittajaolo. Viime vuonna olin mukana mm. lähtöjen järjestelyissä sekä organisoin jäniksiä.

Akin kiinnostuksen kohteena on ollut matkailun ja juoksun yhdistäminen. Juoksutapahtumakokemuksia onkin kertynyt noin 30 eri maasta viidestä eri maanosasta. Nuo kokemukset ovat olleet hyvin opettavaisia sekä hyvässä että pahassa. 

– Mieleen jäänein muisto Helsinki Half Marathonin vuosien varrelta on aivan ensimmäiseltä vuodelta kun Pettisen Aten kanssa kuulutettiin juoksijalauma liikkeelle Finlandia-talon edestä. Siinä tuli jopa pieni tippa linssiin kun näki kuinka paljon olimme onnistuneet jo ensimmäisenä vuonna aktivoimaan juoksijoita mukaan. Sitten täytyi vain enää toivoa että juoksijat löytävät myös maaliin ja löysiväthän he. Hieman samanlainen hetki oli viime elokuussa Helsinki Marathonilla kun pitkän koronakevään ja -kesän jälkeen pääsimme ensimmäisenä Suomessa järjestämään hieman isompaa tapahtumaa ja näki ihmisten innon jälleen lähteä juoksukilpailuun kokeilemaan virettä. Yksi hieno pylväs oli myös päästä itse viimein juoksemaan Helsinki Half Marathon vuonna 2019. Oli hurjatasoinen lähtölista ja yksi kansainvälisesti kovimmista starteista Suomessa hetkeen. Paljon on muistoja kerrottavana. Ehkä täytyy kirjoittaa kirja joku päivä.