Kimmo Akkanen

Lyhyt esittely

41-vuotias helsinkiläis-nurmijärveläinen IT-konsultti ja kolmen (esi)teinitytön isä. Kaikenlainen urheilu on lähellä sydäntä mutta rakkain laji on juoksu, jota olen aktiivisemmin harrastunut reilut 6 vuotta, näistä 4 viimeistä myös yhdessä tulevan vaimoni kanssa treenaten.

2014 työterveyslääkäri totesi minulla olevan reilusti ylipainoa ja kohonneet verenpaine- ja kolestroliarvot. Elintapani olivat huonot liikkumattomuudesta ja huonoista ravintovalinnoista johtuen, pitkiksi venyneet työpäivät aiheuttivat univajetta eikä ”raskas työ vaatii raskaat huvit” todellakaan tarkoittanut sunnuntai-aamun pitkistä…

Vaihtoehtoina olivat tilanteen pysyvä muutos elintapoja korjaamalla tai uhkaava pahentuminen ja lääkitysten aloittaminen. Päätös oli näillä spekseillä helppo, ilmoittauduin mukaan Runner’s High:n Eltsun Maratonklubiin ja sillä tiellä ollaan edelleen (arvot ovat korjaantuneet erinomaisiksi ja paino tippunut 20kg).

Juoksuharrastus on ihmiselämässä suhteellisen lyhyen 6 vuoden aikana antanut minulle todella paljon uusia elämyksiä ja kokemuksia, olen mm. juossut maratonin kuudessa eri maassa ja vähintään maratonpituisen matkan 17 kertaa, nautiskellut ultramatkat Länsi-Irlannin Connemaran ja Suomen Lapin Pallas-Hetan henkeäsalpaavissa maisemissa ja saanut valtavasti uusia ystäviä, kavereita ja tuttavia juoksun ja siihen liittyvien asioiden parista.

3 parasta asiaa juoksemisessa

1. Harrastuksen tehokkuus, joustavuus ja muunneltavuus – todella tehokas tapa vaikuttaa positiivisesti omaan hyvinvointiin ja treenata voi lähes milloin ja missä vain!
2. Sosiaalisuus, yhteistreeneissä saa porukan avulla itsestään irti paljon enemmän, juoksusta voi saada elinikäisiä ystäviä ja kavereita – jopa puolison. Yhdessä tehtynä juoksulla on myös tutkitusti hyviä mielenterveydellisiä terveysvaikutuksia (googleta ”social running”).
3. Runner’s high (fiilis, joka tulee esim. kun vaikeuksien jälkeen lopulta näet juoksutapahtuman maaliviivan ja tiedät, että tulet selviämään matkasta).

3 vähiten mukavaa asiaa juoksemisessa

1. Kun on välillä päässyt lenkkeilemään Espanjan lämmössä, ei Suomessa aina sohvalla tunnu siltä että haluaisi lähteä ulos loskaan ja pimeään. Lenkin jälkeen on kuitenkin poikkeuksetta aina ollut iloinen, että lähti!
2. Liiallisesta juoksusta ja liian vähäisestä tukijumpasta kipeytyvä polvi, tehokas muistutus (valmentajan lisäksi) että etenkin vanhemmiten kannattaa panostaa laatuun eikä määrään…
3. Ne päivät, kun ei jostain syystä pääse lenkille, kunto laskee, sykemittari painostaa ja kaikki on pilalla. Paitsi ettei oikeasti olekaan, se vain tuntuu siltä. 🙂

Suosikkitreeni

Pyramidiharjoitus (ehdottomasti yhteistreeninä!), jossa viimeisen all-out vedon jälkeen valmentaja ilmoittaa jäljellä olevan vielä yksi MK-veto…

Mitä odotat vuoden 2021 Helsinki Half Marathonilta?

Hyvää alkupöhinää ja ennakkofiilistelyä, Helsingin parhaita juoksumaisemia ja hyvään tulokseen kirittävää huippufiilistelyä reitin varrella. Huippuunsa viritettyjä järjestelyjä kisaorganisaation toimesta. Stadin parasta kiekkoseuraa lainaten ja mukaillen, kisapäivä on aina juhlapäivä!

Tavoite Helsinki Half Marathonilla?

Ensisijaisesti juosta hyvällä fiiliksellä maaliin ja nauttia matkasta! Jos kaikki osuu kohdalleen ja jalat tuntuvat kevyiltä, mahdollisesti 1:45 alitus joka osoittaisi treenin olevan oikealla tiellä kohti omien ennätysten tavoittelua tulevina vuosina.

Puolimaratonin ennätyksesi? Muita ennätyksiä?

Puolimaratonin ennätys on 1:33:52 vuoden 2016 HHM:lta.
Maratonin ennätys on 3:23:28 Runner’s High:n maratonmatkalta Espanjan Valenciasta vuonna 2016.
Kympin ennätys on 41:11, vitosen 20:00 ja Cooperissa meni kesällä 2014 Eltsussa 3120m Runner’s High:n Maratonklubin huipputyyppien kirittäessä.
Pisin juoksuni on matkan puolesta Irlannin Connemarathonin 40 mailin ultra vuonna 2018 ja ajallisesti Pallas-Hetta ultra jossa viihdyin 55 km matkalla 8:04:57 samana vuonna (jälkimmäisessä nousumetrejä 1640m).

Kuinka valmistaudut Helsinki Half Marathonille?

Noudattamalla harjoitusohjelman mukaista säännöllistä juoksuharjoittelua, jonka tukena toimivat lihaskuntoharjoittelu niin salilla, ryhmäliikuntatunneilla kuin kotona olohuoneen matolla.
Varmistan myös että syön riittävästi oikeanlaista ja terveellistä ruokaa, etenkin lämpimällä pitää huolehtia myös riittävästä juomisesta. Nämä seikat korostuvat itselläni hieman ennen kilpailua, vaikka puolimaratonille ei tarvitsekaan mitenkään erityisesti tankata, on tärkeää että kisapäivänä energiavarannot ovat täynnä ja nestetasapaino kunnossa.
Seuraan tiiviisti myös aiheeseen liittyviä somekanavia. 🙂

Seuraa Kimmoa somessa:
Instagram: @kimmo_ak (https://www.instagram.com/kimmo_ak)
Facebook: https://www.facebook.com/kimmo.akkanen.1