Jo perinteikkääksi kesän avaukseksi muodostunut Helsinki Half Marathon juostaan lauantaina 8.6.2019. 4000 ennakkoilmoittautujan myötä näemme tänä vuonna reippaan uuden osallistujaennätyksen. Lähtö tapahtuu Alvar Aallon kadulta klo 8.30 ja maaliin Finlandia-talon edustalle keula saapuu hieman reilun tunnin juoksun jälkeen.

Tämän vuoden kilpailu tulee olemaan kaikkien aikojen tasokkain Helsinki Half Marathon, mutta myös yksi viime vuosien tasoikkaimmista juoksukilpailuista Suomessa. Pineoinen lämpö saattaa hieman hidastaa tahteja, mutta luvassa on silti harvinaista rallattelua. Ykköstähtenä häärii keväällä ennätyksellään 61:42 Trabzonin puolimaratonin voittanut Getafe Gelaw. Etiopialainen voitti myös huhtikuussa Lodzin maratonin ajalla 2:14:39. Tästä voidaankin vetää johtopäätös että Folavio Sehohlen vuonna 2015 juoksema Helsinki Half Marathonin reittiennätys 66:58 on todellisessa vaarassa. Espanjan Iraitz Arrospide saapuu paikalle myös Helsingin herruus mielessään. Iraitz löysi juoksun pariin vasta hieman myöhäisemmällä iällä, mutta viimeiset vuodet ovat olleet kovaa nousukiitoa matkalla Euroopan maratoneliittiin. Arrospide juoksi maratonennätyksensä 2:13:23 viime joulukuussa Valenciassa. Puolimaratonennätys on viime vuoden keväältä 65:05 Gijonin puolimaratonilta. Isointa puolimaratonkokemusta mestaruustaistoon tuo Ukrainan Oleksandr Matviychuk. Ukrainalaista voi kutsua todella varmaksi puolimaratonkoneeksi ennätyksellään 63:51. Maratonennätys on ryhmän kovin, 2:12:54, voitokkaalta Pohjois-Korean Pyongyangin maratonreissulta. Muita kovia menijöitä sekottamaan kärkipakkaa ovat mm. Helsinki Half Marathonin kaksinkertainen voittaja kenialainen Robert Magut (ennätys 65:05), Kreikan maratonmestari Kostas Gelaouzos (tuore puolimaratonennätys 66:57 vain muutaman viikon takaa), puolimaratonin vuoden 2019 SM-pronssimies ja Suomen viime vuosien nopein maratoonari Aki Nummela (ennätys: 66:59) sekä viime vuoden puolimaratonin SM-hopeamitalisti ja toukokuun alun SM-maastojen pronssimies Antti-Pekka Niinistö (ennätys: 67:52).

Naisten puolella taso on niin ikään erittäin kova – ja ennen kaikkea tasainen. Suomalaisista maratonin MM-rajan jo alittanut Helsinki Half Maratonin kaksinkertainen voittaja Alisa Vainio (ennätys: 76:01) avaa kautensa tutussa ympäristössä. Alisalle kovan vastuksen antavat ulkomaalaisvieraamme Jordaniaa edustavan brittisyntyisen Tamara Armoushin johdolla. Armoush juoksi maaliskuussa Lontoon puolimaratonilla oman ja Jordanian puolimaratonennätyksen 75:01. Armoushilla on kova kansainvälinen kokemus aina Aasian Kisoista, EM- ja MM-kilpailuihin. Arvokisakokemusta löytyy myös Latvian Ilona Marhelelta, jonka askel on vienyt maratonilla aina Olympialaisiin saakka. Lontoon MM-maratonilla 31. sijoittuneen latvialaisen puolimaratonennätys on 76:09. Porukan kovin puolimaratonennätys on kuitenkin viime aikoina maailman porrasjuoksukilpailuissa mainetta niittäneellä Laura Mannisella. Ennätys 74:16 syntyi Amsterdamin vuoden 2016 EM-puolimaratonilla. Jalkavaivat ovat viime vuosina siirtäneet Lauran fokusta hieman porrasjuoksujen puolelle, mutta mielenkiinnolla odotamme kokeneen mestarin paluuta Helsingin kaduille!

Jos vielä himoittaa juosta Helsingin katuja lauantaina, jälki-ilmoittautuminen on mahdollista perjantaina klo 20 saakka Kauppakeskus Kampin kakkoskerroksessa sekä lauantaina klo 7-8 Finlandia-talolla. Tai voit tulla reitin varrelle ja nautiskella huikeasta juoksutunnelmasta esimerkiksi useiden esiintymispisteiden luona tai tutustua tapahtumatorin tarjontaan lauantaiaamupäivästä! Liveseurantaa ja muuta tapahtumapäivän pöhinää kannattaa seurata Helsinki Half Marathonin Instagramista ja Facebookista.

Helsinki Half Marathonin reitti
Helsinki Half Marathonin tapahtuma-alueen kartta
Helsinki Half Marathonin liikennetiedote
Helsinki Half Marathonin tapahtumainfo